ouders 

ict smart / laptops

de aanschaf van een laptop

Als je kiest voor het Vituscollege, dan ga je werken met een eigen laptop.

Ons onderwijs is eigentijds en dat willen we natuurlijk graag zo houden. Op het Vitus word jij ICT Smart! Je leert 21e eeuwse vaardigheden en wordt uitgedaagd om op onderzoek uit te gaan, mindmaps te maken, je bevindingen te presenteren en feedback op je leren te krijgen. Daarvoor is een laptop noodzakelijk. Laptop en boeken worden op het Vitus naast elkaar gebruikt.

vituscollege

je hebt je laptop nodig voor :

 
 • Het gebruik van ICT in de lessen voor onder andere bronnenonderzoek, het verwerken van gegevens, presentaties, werkstukken en feedback;
 • De (keuze)module robotica in de onderbouw;
 • Het (keuze)vak informatica in de bovenbouw met o.a. robotica en programmeren;
 • Het gebruik van ICT bij het studeren in de werkruimtes op school of bij het maken van huiswerk thuis.

tips

 • Een laptop met een SSD harde schijf werkt aanmerkelijk sneller dan laptops met een traditionele harde schijf
 • Let bij aanschaf van een laptop ook op het gewicht: je loopt er de hele dag mee rond.
 • Kijk in de winkel ook goed naar het scherm: kun je je werk ook zien als er licht op valt?
 • Je laptop moet opgeladen mee naar school: wen jezelf eraan hem elke avond aan de oplader te leggen.

waarom een laptop en geen tablet?

Een laptop sluit het beste aan bij de ICT-toepassingen die we op school gebruiken in de (ICT-)lessen, bij projecten en onderzoek. Als je teksten moet maken of presentaties wilt bewerken gaat dat op een laptop veel gemakkelijker dan op een tablet. Bovendien hebben we gemerkt dat leerlingen bij het gebruik van een tablet of telefoon snel afgeleid raken en hun concentratie verliezen. En daardoor halen ze vaak weer slechtere cijfers. Daarom werken we bij het Vitus met laptops.

waaraan moet je laptop voldoen?

Specificaties laptops schooljaar 2023-2024

Samen met je ouders moet je dus op zoek gaan naar een laptop. Om optimaal te kunnen meedoen moet je laptop aan de volgende eisen voldoen:

 • Minimaal Intel Core I3 810030U of sneller – vanaf de 8e generatie (uitgebracht vanaf 2018).
  (Het aanbod van de Rentcompany bevat ook laptops met core2duo processoren, maar deze configuratie is door hen geoptimaliseerd, getest en op elkaar afgestemd.)
 • 8 GB DDR3 intern geheugen (minimaal 1333 MHz).
 • Een up to date virusscanner
 • Windows 10 / Apple OS 10.12
 • Microsoft Office 2019
 • Een batterij die volgeladen een gebruiksduur heeft van ten minste zes uren (*), gedurende zijn levensduur
 • Twee x Wifi-antenne
 • Wifi : Dual stream (2 x 2 MIMO) dual band Wifi adapter (ondersteuning voor zowel 2,4 als 5 GHz).

(*) De levensduur van de batterij (zes uur) is in lijn met de praktijk. Leerlingen hoeven geen volledige schooldag van de laptop gebruik te maken. De leerling wordt geacht goed voorbereid op school te komen. Dit houdt ook in dat de batterij opgeladen is aan het begin van de dag. Er zijn geen extra oplaadpunten ter beschikking op school.

vituscollege

 

Laptop, Macbook of Chromebook?

Wij adviseren een laptop met Windows 11 of eventueel een Macbook.

Een Chromebook wordt afgeraden.

We adviseren geen Chromebook, omdat wij werken met Office 365. Dit gaat niet goed samen. Ons huidige Wifinetwerk gebruikt certificaten, dit werkt niet  prettig samen met een Chromebook.

Windows 10

Office 365 werkt beter met een Windowsomgeving qua integratie. Ook kunnen programma’s en software via onze Intune-omgeving automatisch worden uitgerold op een laptop met Windows 10.

 Macbook

Als er gekozen wordt voor een Macbook is het mogelijk daar het Officepakket voor te downloaden vanuit onze ICT-omgeving. We kunnen een Macbook echter niet koppelen aan onze Intune-omgeving om bijvoorbeeld automatisch software uit te rollen.

reparatie service

Als je voor je laptop gebruik wilt maken van een reparatieservice en tevens de betaling van een laptop wilt spreiden, dan stelt de school via het bedrijf Rent Company een laptop op huurkoopbasis beschikbaar. Het Vitus doet een stimuleringsbijdrage van 25 euro per jaar op de laptops bij Rent Company.