onderwijs 

atheneum

brugklas atheneum

 

Nieuwsgierige en onderzoekende leerlingen zitten goed op het Vitus atheneum. Je leert op ons atheneum onderzoekend leren en er is veel aandacht voor wetenschappelijk onderzoek en wetenschappelijke vaardigheden. Zo kom je aan het eind van je schooltijd met een voorsprong op je vervolgopleiding.

De tweejarige atheneumbrugklas op het Vituscollege is voor leerlingen met een vwo-advies. Met je vwo-advies kun je kiezen tussen het atheneum en het gymnasium. Je zit in het eerste en het tweede jaar in dezelfde klas. Je hebt dezelfde mentor en houdt zoveel mogelijk dezelfde docenten. Op die manier leren we je echt goed kennen.

We werken op het atheneum met de WON-methode. Wat dat inhoudt, lees je op deze pagina.

“De Juniorcolleges zijn echt superleuk. Ik was op de basisschool
al bezig met scheikundeproefjes uit zo’n doos voor kinderen, nu
doe ik bij Chemie het echte werk.”
Wouter


vitus en de wetenschap

Het Vituscollege is sinds 2012 een WON (Wetenschapsoriëntatie Nederland) school. We besteden ruim aandacht aan wetenschappelijk onderzoek en wetenschappelijke vaardigheden. ‘Onderzoekend leren’ en verWONdering staan centraal. Je ontwikkelt ‘21st Century Skills’: actief vragen stellen, een kritische en nieuwsgierige houding, zelf op zoek gaan naar informatie, problemen oplossen, creatieve en nieuwe aanpakken bedenken en goed samenwerken. In de eerste klas krijg je informatiekunde, in de tweede daarnaast ook techniekles.

dit maakt het vitus atheneum WON

  • Onderzoeken leren
  • Wetenschappelijke vaardigheden
  • Informatiekunde en techniek
  • Toptalent traject voor slimme leerlingen
  • Pre-University College van de VU

Kortom… nieuwsgierige en onderzoekende leerlingen zitten goed op het Vitus atheneum!

net wat meer

Het atheneum leidt op tot een VWO diploma, maar het Vitus biedt net een beetje meer. Naast projecten in de vaklessen doe je op ons atheneum mee aan ‘vakoverstijgende projecten’: projecten waarbij je de kennis van verschillende vakken met elkaar combineert. Deze projecten hebben vaak een bèta-accent. Dat betekent dat er in ieder geval één exact vak (wiskunde, natuurkunde, biologie of scheikunde) bij betrokken is. Je gaat zelf op onderzoek uit, doet proefjes en schrijft je ontdekkingen op. Zo leer je een eigen onderzoek op te zetten en krijg je handigheid in het gebruik van ICT. Als je later naar de universiteit gaat, kom dat allemaal goed van pas. Voorbeelden van projecten in de eerste klas zijn een project over Romeinse gebouwen en een project over wiskundig kunstenaar Escher, waarbij je zelf een ontwerp maakt. Bij een project over de werking van ogen mag je een varkensoog ontleden. En bij ‘aardwiskunde’ pas je wiskunde toe op hoogtelijnen en tijdzones.

VitusCollege_fotoAnneliesVerhelst_033