onderwijs 

atheneum/havo

brugklas atheneum/havo

De atheneum/havo-brugklas is er voor leerlingen met het advies havo of havo/vwo. Na de twee brugjaren ga je in de derde klas verder op de havo of het atheneum. Je hebt in beide jaren dezelfde mentor en zo veel mogelijk dezelfde docenten. Je docenten krijgen dus echt de tijd om je goed te leren kennen en in te schatten waar je het beste past.

In de het derde leerjaar kom je in een nieuwe klas terecht met een nieuwe mentor. Tijdens dat jaar maak je ook de keuze met welk profiel je de bovenbouw in gaat. Als havo-leerling kun je er na je eindexamen nog voor kiezen om verder te gaan in 5 vwo.

Op de havo werken we op het Vituscollege met havo ToBe, onze eigen methode voor havo-onderwijs.

“Als ik iets heb gezien, onthoud ik het veel beter dan wanneer ik er alleen maar over lees. Op het Vitus gaan we vaak op pad om dingen te bekijken.” — Jeroen

vituscollege

havo ToBe

 

Wanneer je doorgaat naar de havo, dan leer je verder met ‘Havo ToBe’. ToBe is een afkorting van Toepassingsgericht en Betekenisvol onderwijs. Het Vituscollege heeft deze vorm van havo-onderwijs speciaal voor onze havoleerlingen ontwikkeld. We koppelen de theorie aan de praktijk, gaan erop uit en halen de buitenwereld de school in, zodat de kennis uit je leerboeken meteen voor je gaat leven. We haken in op de actualiteit en nodigen gastsprekers uit om vanuit de praktijk te komen vertellen. In havo 3 doe je een praktijkopdracht over duurzaam ondernemen. Voordat je een profiel kiest, gaan we op bedrijfsbezoek.

bovenbouw

 

Later in je schoolcarrière bezoeken we bij het vak economie De Nederlandsche Bank en de Effectenbeurs. Bij ckv (culturele en kunstzinnige vorming), tekenen en kunstgeschiedenis gaan we onder andere naar musea om naar kunst te leren kijken. Duits neemt je mee naar Keulen, waar je ook voor economie, tekenen, handvaardigheid en wiskunde opdrachten doet.

Geschiedenis maakt de donkere jaren van de oorlog begrijpelijker met een excursie naar Kamp Vught en het Oorlogsmuseum in Overloon. En bij aardrijkskunde ga je naar het rivierengebied in het kader van de praktische opdracht ‘Wonen in Nederland’. Zo geeft ieder vak invulling aan Havo ToBe!

dit maakt havo ToBe

  • Business stream
  • Excursies naar (technische) hogescholen
  • Informatica als eindexamenvak
  • Voorbereiding op het hbo
  • Werkstukken maken en presenteren
  • Gastlessen en trainingen

“Ik zie mezelf later wel rondlopen in een groot bedrijf. Daarom volg ik de Business Stream.” — Roos

Het Vitus College