onderwijs 

art

art & design

Wist je dat Sint Vitus de beschermheilige was van kunstenaars? Geen wonder dat we op het Vituscollege
volop aandacht besteden aan creatieve vakken. Ons onderwijs in tekenen is beroemd in de regio:
kunstwerken van onze leerlingen zijn zelfs genomineerd voor prijzen.

In de onderbouw krijg je de vakken tekenen, handvaardigheid en muziek. Je leert bij deze vakken denken in structuren en het vinden van oplossingen buiten de kaders om. Houd je van creatief bezig zijn, van film, muziek en mooie schilderijen? Zing je graag of speel je toneel? Dan is het Vitus echt een school voor jou.

vituscollege12

NIEUW: Art Klas

Betrokken, ondernemend, nieuwsgierig.

Vanaf schooljaar 22/23 start de Art klas op het Vituscollege. In de Art klas volg je het vak Art & Design. In de Art klas gaan we met behulp van verschillende kunstvormen op ontdekkingsreis door de wereld en bekijken we onze eigen omgeving op een creatieve manier. Je maakt kennis met diverse kunstenaars, architecten en ontwerpers. Je ontwikkelt je creativiteit door eigen vragen te stellen en onderzoek te doen.

Voor wie?

  • Je houdt van experimenteren en onderzoeken.
  • Je durft anders te denken en te doen.
  • Je bent nieuwsgierig en werkt graag samen.
  • Je stelt je eigen vragen.
  • Je hebt een vwo- of gymnasiumadvies.

Wat gaan we doen?
De Art klas heeft 4 uur in de week les in het vak Art & design, een heel nieuw vak waarin je kennis maakt met film, fotografie, dans, theater, design, architectuur, woord, beeld en geluid. Je leert om op een creatieve en praktische manier problemen op te lossen. Techniek speelt hierin een grote rol.

De lessen vinden binnen en buiten de school plaats. We gaan regelmatig op excursie, bijvoorbeeld naar Beeld en Geluid in Hilversum en het Rijksmuseum in Amsterdam. Je krijgt workshops en masterclasses op school door professionele kunstenaars en ontwerpers.

We zullen als klas meedoen aan het Goois scholieren Film festival in Bussum. Wordt jouw filmpje straks vertoond op het grote doek daar? Aan het einde van het schooljaar sluiten we af met een grote expositie.

Ben je toe aan een nieuwe uitdaging? Kies dan voor Art & Design!

Logica brengt je van A naar B. Verbeelding brengt je overal. - A. Einstein .

beide hersenhelften stimuleren

Wist je dat de twee helften van je hersenen elk hun eigen functie hebben? Door creatief bezig te zijn train je je rechter hersenhelft. Werkt die getrainde creatieve rechterhelft samen met je analytische linkerhelft, dan kun je je schoolwerk met veel meer vindingrijkheid te lijf gaan.

kleine avond

Een jaarlijks terugkerend fenomeen op het Vituscollege is de Kleine Avond. Dit is een theaterproductie waaraan alle brugklassen, met in totaal bijna 200 leerlingen, meedoen. Bijzonder aan de Kleine Avond is dat er bijna alleen maar leerlingen aan meewerken, zowel voor als achter de schermen. Bovenbouwers begeleiden, produceren en regisseren namelijk de Kleine Avond. En zo leer je meteen in de eerste klas al een heleboel bruggers uit andere klassen én veel ouderejaars kennen. Als je het leuk vindt om in de schijnwerpers te staan kun je in de voorstelling spelen, zingen of dansen. Vind je zo’n podium maar niks, dan kun je je aansluiten bij de decorploeg, de techniekgroep of het zaalteam. Ben je eenmaal derdeklasser, dan kun je ook meedoen aan de Grote Avond, een toneelstuk of een musical die vaak wordt geschreven door een docent. Acteurs, zangers, dansers, licht en geluid, decor… ook bij de Grote Avond wordt het allemaal door leerlingen gedaan.

dans, drama en muziek

Bij de juniorcolleges kun je kiezen voor dans, drama, muziek maken of etsen. En als je het leuk vindt om op het toneel te staan, dan kun je al in de brugklas meedoen aan de Kleine Avond of het Open Podium. In de bovenbouw volg je het vak CKV (culturele en kunstzinnige vorming) waarin je kennis maakt met allerlei vormen en aspecten van kunst en cultuur. Je leert zelfs een filmscript, filmscenario en filmpje te maken.

open podium

De naam ‘Open Podium’ zegt het eigenlijk al: als jij wilt zingen, dansen, jongleren, een gedicht wilt voordragen of het publiek aan het lachen wilt maken kun je hier terecht. Een regisseur werkt met jou aan de beste versie van jouw act. Een deskundige jury beoordeelt je prestatie en natuurlijk kun je prijzen winnen: voor zang, performance, duo en jong talent. Het publiek bepaalt wie er met de publieksprijs naar huis gaat. Vitus got talent en jij kunt daar bij horen.

klik op de afbeelding voor de brochure:

vituscollege

Kortom… Op het Vitus krijgen je creatieve talenten alle ruimte!